Skip to main content
15. januar 2024

Flere har taget stilling til organdonation

2023 har indtil videre budt på en stigning i antallet af registreringer i Organdonorregistret. I årets første otte måneder har 8.500 flere danskere registreret sig som organdonor på sundhed.dk i forhold til samme periode sidste år.

Af: sundhed.dk | Foto: Ritzau
PRESSEMEDDELELSE

44.000 danskere har registreret sig som organdonor i de første otte måneder af 2023. Det er 25 procent flere end i samme periode 2022.

I alt har 1,2 mio. danskere registreret deres beslutning i Organdonorregistret via sundhed.dk.

Flere får mulighed for at donere deres organer

Siden 1990 har det kun været muligt i Danmark at donere sine større indre organer, når man er erklæret hjernedød, hvilket betyder, at der er et uigenkaldeligt ophør af alle hjernens funktioner.

Men fra efteråret 2023 kan man også donere sine organer, hvis man bliver konstateret cirkulatorisk død. Det bliver man, når blodet holder op med at cirkulere rundt i kroppen og op til hjernen, fordi vejrtrækningen ophører og hjertet holder op med at slå.

Muligheden for også at donere organer efter cirkulatorisk død betyder, at flere alvorligt syge kan få transplanteret et nyt organ, som kan redde deres liv.

De personer, der efter deres død kan give organer, er både når det drejer sig om hjernedød og cirkulatorisk dødpatienter med svære dødelige skader i hjernen, hvor det lægefagligt vurderes, at videre behandling er udsigtsløs, og det er besluttet at afslutte livsforlængende behandling.

Sådan registrerer du din beslutning om organdonation

Du kan registrere, om du ønsker at donere dine organer, når du dør, i Organdonorregistret via sundhed.dk. Her kan du vælge at give fuld tilladelse eller du kan give en begrænset tilladelse, som betyder, at kun nogle organer må doneres. Du kan også registrere, at du ikke ønsker at donere dine organer eller vil overlade beslutningen til dine pårørende.

Der er også andre måder at tage stilling på. Du kan udfylde et donorkort, som du skal bære på dig, eller du kan fortælle din beslutning til dine nærmeste pårørende. Donorkortet kan fås hos din læge, på biblioteket, hos den lokale borgerservice eller på apoteket.

Du kan tage stilling til organdonation, fra du er 15 år, men bliver en donation aktuel inden personen fylder 18 år, er det forældrene, der skal tage den endelige beslutning.

Har du allerede taget stilling til organdonation, skal du ikke tage ny stilling til organdonation i forbindelse med de nye anbefalinger om donation efter cirkulatorisk død, men det er altid muligt at ændre på sit samtykke.