Skip to main content
26. oktober 2023

Kog vandet, hvis du får vand fra Skalbjerg Vandværk

Der er konstateret en mindre forurening med colibakterier i drikkevandet fra Skalbjerg Vandværk.

Af: Rikke Hansen | Foto:

PRESSEMEDDELELSE FRA ASSENS KOMMUNE

Hvis du får leveret vand fra Skalbjerg Vandværk bør du koge det, inden du bruger det.

Der er nemlig konstateret en mindre forurening af drikkevandet med colibakterier i dette forsyningsområde, hvorfor Skalbjerg Vandværk også har sendt en sms ud til borgerne for at orientere dem om sistuationen.

Derfor anbefaler Styrelsen for Patientsikkerhed, at du koger vandet, før du drikker det, bruger det til madlavning eller rengøring af overflader, der kommer i kontakt med madvarer.

Sådan gør du:

Kog vandet i to min. for at dræbe bakterierne. Koger du vand i en elkedel, skal du koge vandet af to omgange med 1-2 minutters mellemrum.

  • Drikke: Kog vandet et par minutter før du drikker det. Vær opmærksom på, at kaffemaskiner kun varmer vandet op til ca. 80°C. Husdyr må godt drikke vandet, uden at det koges først.
  • Madlavning: Brug kogt afkølet vand til at skylle salat, frugt eller rå grøntsager. Urtehaven må gerne vandes med ukogt vand. Vandet fra hanen kan godt bruges til at koge kartofler, pasta, ris eller lignende, men lad vandet koge mindst 2 minutter før du kommer andet i gryden.
  • Opvask og rengøring: Opvaskemaskiner kan godt bruges, hvis slutskyl er over 80°C, men opvask i hånden skal ske med kogt vand. Køkkenborde og overflader der kommer i kontakt med madvarer, rengøres i kogt vand.
  • Tøjvask: Vandet kan bruges til maskinvask ved temperatur fra 60°C.
  • Personlig hygiejne: Med den hidtidige målte grad af forurening, kan vandet godt bruges til brusebad og karbad. Vær dog opmærksom på, at børn ikke drikker af vandet, mens de bader. Brug kogt afkølet vand til at børste tænder og rengøre tandproteser. Vask hænder som du plejer, men skyl efter med kogt afkølet vand før madlavning.
Hvis du har drukket af vandet

Der er en lille risiko for, at man kan blive syg, hvis man drikker vandet. Hvis du oplever symptomer på sygdom, kontakt da din læge.

Hvornår ophører anbefalingen om at koge vandet?

Lige nu er der sat yderligere undersøgelser af vandet i gang, som vil afgøre, hvad der skal ske.

Når vandværket har prøver, der viser, at der ikke længere er kolibakterier i vandet, vil anbefalingen blive ophævet. Indtil da bør vandet koges.

Du kan følge med i udviklingen af forureningssituationen på Assens Kommunes hjemmeside og FB-side, i de lokale nyhedsmedier samt på Skalbjerg Vandværks hjemmeside.

Du kan evt. se, hvem der forsyner dig med vand her.