Skip to main content
26. juni 2024

REKORD: Sara Ritchie fra Assens har været med til at indsamle rekordhøje 12.9 mio. kr.

Sara Ritchie fra Assens er netop hjemvendt fra de franske alper, hvor hun har cyklet Tour de France-bjerge i kampen mod sclerose. Og hun har gjort det godt. Sammen med resten af Cykelnervens 2024-hold har Sara Ritchie samlet 12.900.000 kr. ind til Scleroseforeningens arbejde for en verden uden sclerose – og hvordan var det så egentlig at prøve kræfter med mestrenes asfalt? Det fortæller Sara Ritchie om her.

Af: Scleroseforeningen | Foto: Privatfoto, Sara Ritchie
PRESSEMEDDELELSE

Assens: Mens Tour-feltet gør sig klart til årets Tour de France, der starter her i weekenden, er et hold på 500 danske ryttere netop hjemvendt fra de samme udfordrende franske bjerge, nedkørsler og hårnålesving, der af cykeleksperter verden over spås at blive afgørende for årets Tour de France.

De har nemlig deltaget på Cykelnerven, Scleroseforeningens årlige flagskibsevent, hvor ryttere fra hele landet bruger et helt år på at træne og fundraise til fordel for forskningen i sclerose.

Med sig hjem fra Frankrig har rytterne ikke bare en præstations- og naturmæssig oplevelse af den slags, der kan feje benene væk under de fleste. De fik også cyklet 12.9 millioner kroner ind i kampen mod sclerose, og dermed den sygdom, som Sara selv lever med hver dag. Det er rekordhøjt, og den kæmpe sejr skyldes blandt andet hendes indsats. Hun har brugt et helt år på at komme i form til at cykle bjerge som Col du Galibier, Col de la Couillole, Cime de la Bonnet og Col de Vars – bjerge, som Tour de France-feltet kører i 4., 19. og 20. etape af verdens største, mest prestigefyldte cykelløb.


Col de la Couillole. Foto: Jakob Helbig

Disse etaper af Tour de France køres henholdsvis tirsdag den 2. juli, 19. juli og 20. juli 2024.

Men hvordan er det så at cykle disse Tour de France-bjerge? Og ikke mindst være en del af et kæmpestort sportsligt og cykelmæssigt maskineri, der har til formål at samle vigtige midler ind til sclerosesagen:

Det har endnu engang været rigtig fedt at være med på Cykelnerven i år. Vi cykler i noget helt fantastisk natur, og særligt nedkørslen af Col de la Couillole var en exceptionel naturoplevelse. Når det gør ekstra ondt, er det dejligt, at der er noget flot at kigge på, siger hun og fortsætter:

Jeg er meget stædig. Så når det bliver særlig hårdt, husker jeg på, at det blot handler om at sætte sig ned og træde i pedalerne. Jeg cykler for dem, som ikke kan. Alle dem, som ligesom mig, burde være iført guldtrøjer, men som ikke har mulighed for at være med på Cykelnerven.

NB. Alle der cykler med sclerose er iført guldtrøjer.

Til kamp mod kedelig verdensrekord

Den seneste opgørelse fra det internationale scleroseforbund MSIF (Multiple Sclerosis Internationale Federation) viser, at Danmark har den højeste forekomst af sclerose. Til en sammenligning indtager Norge og Sverige en femte og niende plads på listen over de hårdest ramte lande i verden, og derfor er Sara Ritchies deltagelse med til at gøre en stor forskel i kampen for, at vi en dag kan sige, at vi lever i en verden uden sclerose.

Også Scleroseforeningens direktør, Klaus Høm, er både stolt og rørt over årets rekordhøje indsamlingsbeløb:

Det er enormt rørende, at deltagerne i vores cykelevent har samlet så mange penge ind til scleroseforskning. De penge, som de er med til at samle ind for Scleroseforeningen, finansierer mere end halvdelen af al uafhængig dansk scleroseforskning. Og midlerne er afgørende for, at vi i det hele taget har et dansk scleroseforskningsmiljø, siger direktøren.

Sidste år samlede selvsamme antal ryttere 10.7 mio kr. ind, og de 500 ryttere har derfor rundet endnu et skarpt indsamlingshjørne – skarpt og ikke mindst vigtigt.

Fakta:

Hvad er Cykelnerven?

Cykelnerven er Danmarks hårdeste velgørenhedsevent, der siden 2014 har samlet hundredvis af frivillige cykelentusiaster om ét fælles mål: at samle penge ind i kampen for en verden uden sclerose.

Cykelnervens fornemmeste opgave er at samle midler ind, der kan være med til at stoppe denne negative udvikling og samtidig kæmpe for, at mennesker med sclerose får et bedre liv med sygdommen. I den kamp gør hver enkel rytter og sponsor på Cykelnerven en afgørende forskel.

Rytterne på Cykelnerven fordeler sig på to uger: 250 ryttere var afsted fra den 11. juni til den 16. juni, mens 250 ryttere ligeledes var afsted ugen efter, nemlig fra den 18. juni til den 23. juni.

I dag er 18.616 danskere diagnosticeret med sclerose ifølge en helt ny rapport fra Det Danske Scleroseregister. Sclerose har været konstant stigende i Danmark siden 1950, hvor tilfældene af sygdommen for første gang blev registreret. Dengang blev forekomsten opgjort til 57 tilfælde af sclerose per 100.000 indbyggere i Danmark. Siden er den mere end femdoblet, og i den nye rapport opgøres den til 306 tilfælde per 100.000 indbyggere i 2023, mens den i 2022 var 298 per 100.000 indbyggere.

Cykelnervens ambassadører, der selv cykler med, er Dennis Ritter, Peter Tanev, Thomas Helveg, Claus Elming, Camilla Pedersen, Klavs Bruun Jørgensen, Sophie Fjellvang-Sølling, Martin Jørgensen, Christian Moberg, Emil Vinjebo og Anders Mielke