Skip to main content
17. juni 2022

Repair Café Assens vinder klima- og biodiversitetspris

Den 30. oktober får Repair Café Assens overrakt prisen for årets Klima- og biodiversitetsinitiativ i Assens Kommune.

Af: Daniel Svendsen | Foto:

Stop smid-væk-kulturen og lad os i stedet passe på det, vi har og reparere tingene, når de går i stykker. Det er tanken bag Repair Café Assens, som inden længe får overrakt Assens Kommunes Klima- og biodiversitetspris 2022.

Den 30. oktober får Repair Café Assens overrakt prisen for årets Klima- og biodiversitetsinitiativ i Assens Kommune samt en check på 10.000 kroner til at udvikle deres arbejde for klimaet yderligere.

Det er et kæmpe skulderklap og en anerkendelse af det, vi laver. Vi vidste faktisk ikke, at der var nogen, som havde indstillet os, så det er jo fantastisk, at andre kan se værdien af det, vi laver”, siger Eva Eriksen, som har taget initiativet til caféen.

I alt var 5 initiativer indstillet til prisen, og vinderen blev besluttet på Medborgerskab, Kultur og Beskæftigelsesudvalgets seneste møde:

Vi har lavet konkurrencen, fordi vi gerne vil anerkende de borgere, foreninger og lokalsamfund, som tager initiativ til eksempelvis at nedbringe CO2-udledning, fremme biodiversiteten eller på anden måde arbejde for at fremme den grønne omstilling til inspiration for andre. Og det må man sige, at Repair Café Assens gør”, fortæller Søren Thomsen, formand for Medborgerskab, Kultur og Beskæftigelsesudvalget i Assens Kommune.

Overvældet over den store opbakning
Det er præcis et år siden, at Eva Eriksen startede Repair Caféen i Assens, hvor man kan komme ind med sine bukser, møbler, husholdningsapparater eller andet, som er gået i stykker, og få det repareret.

Vi smider mange ting ud, som med en lille indsats måske kunne holde et stykke tid endnu. Det kan være tøj, som har et mindre hul, legetøj eller en maskine, som måske bare skal have et nyt stik eller ledning.”, fortæller hun.

Siden har Eva Eriksen startede caféen, har hun oplevet en stor interesse fra både frivillige, som har forskellige håndværksmæssige færdigheder og kunder, som gerne vil have repareret deres ting.

Det har været meget overvældende at mærke den store opbakning og interesse, der er for caféen, og samtidig har vi fået skabt et fantastisk fællesskab blandt de frivillige, hvor vi både gør en forskel for hinanden rent socialt, mens vi gør noget godt for klimaet”, fortæller hun og understreger, at der stadig er plads til flere i fælleskabet.

Og det gør rent faktisk en forskel for klimaet, forklarer klimakoordinator i Assens Kommune, Sanne Munk Doll:

Når vi anvender ting i længere tid og reparerer i stedet for at smide væk og købe nyt, så skal der ikke produceres så meget, og det sparer klimaet for en del CO2. For det er netop i produktionen af nye ting og i transporten fra fabrik til lager til forhandler til butik til forbruger, at en stor del CO2 udledes”, fortæller hun.

Tid og sted for prisoverrækkelse
Det er søndag den 30. oktober klokken 13:00, at prisen bliver overrakt. Det foregår i Repair Café Assens på Korsvangcentret 11, 5610 Assens.

​Kilde: Assens.dk