Skip to main content
15. marts 2023

Vinterbadere har udsigt til bedre forhold på Mariendal Strand

De rette faciliteter til vinterbadning i Assens mangler. Men nu er der sat skub i planen om et nyt badehus med badebro ved Mariendal Strand.

Af: Isabella Ravn | Foto:

Der er sket et boom i antallet af vinterbadere over de seneste år, og det mærker de også i Assens Kommune. De rette faciliteter halter dog efter, men nu er der sat skub i planen om et nyt badehus med badebro ved Mariendal Strand. 

Et friskt og hurtigt dyp i isnende koldt vand er noget, der efterhånden tiltaler mange danskere i alle aldre. I 2015 var der 28.000 registrerede vinterbadere, og det er mere end fordoblet i dag, hvor de danske vinterbadningsforeninger tæller i alt 61.000 medlemmer. Derfor er det også blevet mere nødvendigt, at enhver større strand eller havn har de rette faciliteter med sauna, omklædning og badebro. 

Ved Mariendal Strand i Assens er et godt badehus endnu en drøm, men med støtte fra Nordea Fonden og Assens Kommune nærmer det sig virkelighed. Foreningen Assens Vinterbadere kan nemlig fortælle, at Nordea Fonden har valgt at støtte projektet med én million kroner. 

Planerne lyder på at få opført et indbydende badehus med omklædningsrum og sauna, og dertil skal der bygges en helårsbadebro og en broadwalk. Derudover skal den eksisterende toiletbygning have en grundig renovering og integreres i badehuset.  

Stadig ikke penge nok 

Samlet set løber byggeriet op i 2,7 millioner kroner. Så selvom Nordea Fonden har kastet et væsentligt beløb efter projektet, er det ikke helt nok. Byrådet i Assens bidrager også med 750.000 kroner som kommunal medfinansiering, så på nuværende tidspunkt mangler der “kun” yderligere en million kroner.  

Arbejdet med at få de sidste penge i hus er dog i fuld gang hos foreningens håbefulde medlemmer, som søger økonomisk støtte hos endnu flere fonde. 

Bæredygtighed og tilgængelighed 

De ringe faciliteter ved Mariendal Strand har længe været en begrænsning for områdets vinterbadere og turister. Derfor giver det god mening at lægge kræfter i projektet, og planerne er da også allerede lagt, så byggeriet kan gå i gang, så snart pengene er i hus.  

Assens Vinterbadere er gået sammen med den lokale håndværker Palle Johansen, Assens Murer- og Entreprenørforretning, og de har både gennemtænkt materialevalget og tilgængeligheden i byggeriet. Badefaciliteterne skal opføres i bæredygtige og slidstærke materialer, der kan klare vejrforholdene, og så skal selv kørestolsbrugere have mulighed for et dyp fra broen. 

Det er også målet, at badehuset og –broen skal være til gavn for langt flere end bare foreningens medlemmer. Derfor bliver det muligt at bruge toiletterne døgnet rundt, og ikke-medlemmer kan betale sig til adgang til omklædning og sauna.